Att rida bettlöstOm man har en naturlig kontakt med sin häst och kan kontrollera den från marken, rida den med eller utan sadel i alla lägen. Då kommer snart frågan varför finns det bett ? Att behöva ett hjälpmedel som orsakar smärta och obehag är inte rätt. Många hästar får svåra skador på tänder och käke. Skulle du vilja kontrolleras på det sättet ? Förmodligen inte.

Med ett naturligt ledarskap kommer hästen att lyssna och lyda dej med eller utan bett, så varför använda det ? Har hört av många att de använder bett för säkerhetens skull. Men det argumentet förstår jag inte. En vettskrämd häst kommer knappast stanna bara för att den har metall i munnen. Hästen litar mer på en bra ledare än om man drar och sliter i munnen på den.

Att rida bettlöst med lösa tyglar är helt fantastiskt, att ha en häst som lyssnar och litar på dej som ledare med små små mjuka rörelser. Att lita på hästen gör den även självsäker och trygg. Att låta den få fokusera blicken genom att röra huvudet gör att den själv kan se saker i omgivningen. En häst som ser och uppfattar sin omgivning, blir inte lika lätt rädd.

Det går alldeles utmärkt att köra en häst bettlöst också. Men jag rekommenderar att du verkligen har kontroll och ett naturligt ledarskap innan du provar körning. Fungerar ridningen och markarbetet och hästen visar förtroende för dej som ledare, ja då är det inga problem alls.

Att ha sin häst utan bett i alla lägen är en del av det naturliga ledarskapet. Det ger både dej och hästen en fantastisk frihet. Att båda litar på varandra, ett totalt samspel.Hera


Tuffa Rune